Historie vaření piva v Milevsku, 16. století – 1. polovina 20. století. Měšťanský a klášterní pivovar. Srovnání, vývoj.
Když 31. května 1661 zavítal do Milevska opat Frank, velmi se podivil nad bídou obyvatelstva, hraničící téměř s hladomorem. Obchod v městě úplně zanikl. Piva vařilo se tak málo, že sotva dostačovalo denní potřebě. Do svého deníku si opat také poznamenal, že mnozí z obyvatel již delší dobu nepožili chleba, vaříce si jen nápoje ze šťavnatých listů bylin jako např. z jitrocele, lopuchu (řepíku) a podobných rostlin. Toť věru chabá náhrada za nápoj připravovaný z vody, sladu a chmele, o právo jehož vaření byli Milevští připraveni právě za opata Franka.
PEŠTA Jiří. Když se v Milevsku vařilo pivo. 1. vyd. Milevsko : Milevské muzeum 2008. 257 s. ISBN 978-80-254-1241-1.